Wat gebeurt er op een waterstofstation?

okt 7, 2021Mobiliteit, Waterstofstation

Wat gebeurt er op een waterstofstation?

Op een waterstofstation staan meestal twee laadzuilen met een maximum druk van 700 bar. Deze hoge druk is nodig om bijv. 5 tot 6 kg waterstof in drie tot vijf minuten in een personenauto als de Toyota Mirai of Hyundai Nexo te laden. 

Waterstofstations moeten een eind uit de buurt van mogelijke ontstekingsbronnen worden gesitueerd. Op een normaal pompstation voor benzine en diesel mogen waterstof afleverzuilen niet naast de gewone pompen worden aangebracht. Waterstof stijgt bij een lek snel omhoog. Waterstof ontsteekt al bij een gering percentage en veroorzaakt dan een heftige explosie. In juni 2019 is één van de twee nog resterende waterstofstations in Noorwegen geëxplodeerd.

Deze explosie is evenwel een incident. Er zijn wereldwijd 369 waterstofstations in gebruik waarvan maar enkele explosies bekend zijn. De veiligheid bij waterstofstations wordt met veel voorzorgsmaatregelen geborgd. 

Vrachtauto’s en bussen tanken meestal tot een druk van 350 bar. Zij laden 35 kg waterstof waarmee ze rond 400 km af kunnen leggen. Deze zware voertuigen tanken vrijwel altijd bij grote industriële complexen.

Dit vind je misschien ook leuk…

Schoner

Schoner

is een vrachtwagen op waterstof schoner? Ja, mits …   Een vrachtauto op diesel verbruikt ongeveer 1 liter dieselolie op 3,5 km. Een liter dieselolie verstoken veroorzaakt 2.620 gram CO2 uitstoot. Per kilometer is dat 749 gram CO2.  Daarnaast kost het maken van...

Lees meer
kosten

kosten

Kosten Eén km met een 40-tons truck op waterstof kost aan waterstof 85 eurocent per km. Diesel zit op 42 cent per km. Tesla semi gaat volgens opgave van Tesla voor 10 cent per km aan elektriciteit verbruiken.

Lees meer
Gewicht

Gewicht

Gewicht Bij personenauto's blijkt de elektrische auto al lichter te zijn dan de waterstof auto. Ditzelfde beeld gaan we zien bij elektrische vrachtauto's. Het accupakket is natuurlijk zwaar, maar een brandstofcel, inclusief de extreem sterke waterstof tanks weegt niet...

Lees meer