Infrastructuur

okt 7, 2021Mobiliteit, Vrachtvervoer en bereik

Infrastructuur

Er zijn nog maar enkele tankmogelijkheden voor waterstof voor bussen en vrachtauto’s. Dit kan uitsluitend op grote industriële locaties waar de voor bussen en vrachtauto’s benodigde 35 kg waterstof kunnen worden getankt. Bij een gewoon waterstof tankstation kunnen grote voertuigen niet terecht. In de toekomst zal op meer plaatsen voor zowel personenauto’s als vrachtwagens en bussen waterstof worden geleverd. Bij het recent geopende waterstofstation van Pitpoint in Arnhem kunnen straks ook de waterstofbussen uit de regio Apeldoorn tanken.

Er zijn nog geen elektrische vrachtauto’s met een bereik van 500 tot 1000 km. Maar die komen er wel. Tesla zal als in 2020 de eerste Tesla semi’s, de zwaarste 40-tons trucks met oplegger, geleverd worden met dat bereik zogenaamde Megachargers bouwen langs snelwegen en pleisterplaatsen voor vrachtauto’s. 

Op de locaties van de Megachargers zullen de Tesla semi’s in maximaal een half uur 644 km worden bijgeladen. Dus binnen de verplichte rusttijd van de chauffeur is de elektrische Tesla semi weer volledig vol geladen en kan dus weer 500 – 1000 km, afhankelijk van de grootte van de accu, rijden.

Dit vind je misschien ook leuk…

Schoner

Schoner

is een vrachtwagen op waterstof schoner? Ja, mits …   Een vrachtauto op diesel verbruikt ongeveer 1 liter dieselolie op 3,5 km. Een liter dieselolie verstoken veroorzaakt 2.620 gram CO2 uitstoot. Per kilometer is dat 749 gram CO2.  Daarnaast kost het maken van...

Lees meer
kosten

kosten

Kosten Eén km met een 40-tons truck op waterstof kost aan waterstof 85 eurocent per km. Diesel zit op 42 cent per km. Tesla semi gaat volgens opgave van Tesla voor 10 cent per km aan elektriciteit verbruiken.

Lees meer
Gewicht

Gewicht

Gewicht Bij personenauto's blijkt de elektrische auto al lichter te zijn dan de waterstof auto. Ditzelfde beeld gaan we zien bij elektrische vrachtauto's. Het accupakket is natuurlijk zwaar, maar een brandstofcel, inclusief de extreem sterke waterstof tanks weegt niet...

Lees meer