Tanktijd

okt 7, 2021Mobiliteit, Waterstofstation

Hoe lang duurt het tanken van een waterstofauto?

Tanktijd

 

Een waterstof auto tanken met 5 kg waterstof kost rond 5 minuten. Die korte tanktijd geldt wel voor de eerste twee auto’s. Na twee auto’s is de druk in de tussenbuffer heel laag geworden en dient eerst op 700 bar te worden gebracht. Dit duurt 20 tot 30 minuten. Dit duurt zo lang omdat de waterstof tijdens het op druk brengen tot – 40 graden C. moet worden gekoeld om oververhitting bij de compressie te voorkomen.

De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat deze beperkingen in mindere mate gelden bij stations die op of in de buurt van een productielocatie van waterstof staan. Dat is het geval bij de huidige 4 stations. Als er meer stations komen zullen die ook op plaatsen komen waar geen industriële productie plaatsvindt. Daar gelden de hierboven genoemde beperkingen wel degelijk.

Dit vind je misschien ook leuk…

Schoner

Schoner

is een vrachtwagen op waterstof schoner? Ja, mits …   Een vrachtauto op diesel verbruikt ongeveer 1 liter dieselolie op 3,5 km. Een liter dieselolie verstoken veroorzaakt 2.620 gram CO2 uitstoot. Per kilometer is dat 749 gram CO2.  Daarnaast kost het maken van...

Lees meer
kosten

kosten

Kosten Eén km met een 40-tons truck op waterstof kost aan waterstof 85 eurocent per km. Diesel zit op 42 cent per km. Tesla semi gaat volgens opgave van Tesla voor 10 cent per km aan elektriciteit verbruiken.

Lees meer
Gewicht

Gewicht

Gewicht Bij personenauto's blijkt de elektrische auto al lichter te zijn dan de waterstof auto. Ditzelfde beeld gaan we zien bij elektrische vrachtauto's. Het accupakket is natuurlijk zwaar, maar een brandstofcel, inclusief de extreem sterke waterstof tanks weegt niet...

Lees meer