Laden vs Tanken

okt 7, 2021Mobiliteit, Vrachtvervoer en bereik

Laden vs tanken 

Een waterstof tankstation voor vrachtauto’s kan in 15 tot 20 minuten 35 kg waterstof tanken. Dit is voldoende om 400 km te rijden. 

Om voor 644 km elektriciteit in de accu van een Tesla semi 40-tons truck te krijgen zal ongeveer 30 minuten moeten worden geladen. 400 km lading is in 20 minuten geladen. Dat is vergelijkbaar met het tanken van waterstof. Tesla heeft verzekerd dat voor deze 1.6 MW chargers per geleverde kWh 7 dollarcent in rekening zal worden gebracht. Elders op deze site wordt voorgerekend hoeveel de verschillen in kosten zijn. Maar we verklappen nu al dat dit een factor acht goedkoper is dan rijden op waterstof met een vergelijkbare 40-ton truck.

Dit vind je misschien ook leuk…

Schoner

Schoner

is een vrachtwagen op waterstof schoner? Ja, mits …   Een vrachtauto op diesel verbruikt ongeveer 1 liter dieselolie op 3,5 km. Een liter dieselolie verstoken veroorzaakt 2.620 gram CO2 uitstoot. Per kilometer is dat 749 gram CO2.  Daarnaast kost het maken van...

Lees meer
kosten

kosten

Kosten Eén km met een 40-tons truck op waterstof kost aan waterstof 85 eurocent per km. Diesel zit op 42 cent per km. Tesla semi gaat volgens opgave van Tesla voor 10 cent per km aan elektriciteit verbruiken.

Lees meer
Gewicht

Gewicht

Gewicht Bij personenauto's blijkt de elektrische auto al lichter te zijn dan de waterstof auto. Ditzelfde beeld gaan we zien bij elektrische vrachtauto's. Het accupakket is natuurlijk zwaar, maar een brandstofcel, inclusief de extreem sterke waterstof tanks weegt niet...

Lees meer